Twój plan będzie szyty na miarę – uwzględnimy Twoje cele, potrzeby i możliwości. Przez cały okres planu będziesz objęty/a nielimitowaną opieką wykwalifikowanego specjalisty, z którym będziesz w stałym kontakcie.
Piękne ciało bierze się ze zdrowego organizmu. Dlatego też naszym priorytetem jest Twoje zdrowie, które będzie solidną podstawą do pracy nad wymarzoną sylwetką.
Zależy nam na tym, abyś czuł/a się dobrze w swoim ciele. Poprawa wyglądu pomoże Ci wyzbyć się kompleksów i nabrać pewności siebie, co znacząco poprawi jakość Twojego życia.
Jak mówi przysłowie – w zdrowym ciele zdrowy duch. Zdrowy styl życia sprawi, że poczujesz więcej energii i staniesz się szczęśliwszym, uśmiechniętym człowiekiem.
Nie czekaj! Umów się już teraz na konsultację dietetyczną!
W ramach naszej współpracy zorganizujemy Twoje działania od A do Z. Otrzymasz wszelkie niezbędne informacje, instrukcje i porady.
Dieta podstawowa
Stosowana jest u osób nie wymagających żywienia dietetycznego, będących w szpitalach, sanatoriach i innych zakładach leczniczych. Powinna ona spełniać wymagania racjonalnego żywienia ludzi zdrowych, tzn. ma pokrywać zapotrzebowanie pacjenta na energię oraz na wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, utrzymania należnej masy ciała i zachowania zdrowia. W diecie podstawowej dozwolone są wszystkie produkty i potrawy oraz wszystkie techniki sporządzania posiłków. Różnorodność produktów w diecie daje lepszą możliwość zapewnienia organizmowi niezbędnych składników odżywczych. W założeniu diety przyjęto średnią, zaokrągloną wartość 2000kcal. Białko dostarcza od 14–16% energii, tłuszcze około 30%, a węglowodany uzupełniają dobowe zapotrzebowanie energetyczne. Dla osób z nadwagą dietę można zredukować do 1800kcal i mniej. Dieta podstawowa powinna być urozmaicona. W miarę możliwości w każdym posiłku powinny się znajdować produkty ze wszystkich sześciu grup produktów spożywczych. Różnorodność potraw ma być jak największa. Jadłospisy powinny być planowane co najmniej na 7 dni, a lepiej na 10 lub 14. Zalecenia : żywienie ludzi zdrowych w rożnym wieku.
Dieta ketogeniczna
Jest sposobem odżywiania się, który polega na ograniczeniu ilości węglowodanów do niezbędnego minimum. Dzięki temu u osób ją stosujących głównym źródłem energii dla organizmu są tłuszcze (a nie glukoza). Prowadzi to do rozwinięcia się stanu ketozy, czyli zwiększenia poziomu ciał ketonowych. Warto pamiętać o zróżnicowanym spożywaniu tłuszczów w diecie ketogenicznej. Błędnym jest bazowanie jedynie na tłuszczach zwierzęcych. Zdrowych tłuszczów można dostarczyć organizmowi sięgając m. in. po awokado, oliwę z oliwek, orzechy, pestki itd. Jej celem jest zmiana źródła energii i eliminacja z diety węglowodanów. Już to jest ogromnym stresem dla organizmu, dlatego też w pierwszym etapie nie zaleca się wprowadzania deficytu kalorycznego (spożywania mniej kalorii niż się wydatkuje). Ketogeniczna dieta wymaga również odpowiedniej suplementacji. Do podstawowych składników mineralnych jakie warto włączyć są sód, potas oraz magnez. Dodatkowo warto również wprowadzić kwasy omega-3 witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Niezbędne jest również zadbanie o odpowiednią podaż płynów. Dieta ketonowa nie jest możliwa do zastosowania z dnia na dzień. Organizm ludzki potrzebuje często nawet 30 dni adaptacji do zachodzących zmian i osiągnięcia ketozy.
Dieta śródziemnomorska
Tradycyjna, odmiana diety śródziemnomorskiej obfituje w dużą ilość produktów pochodzenia roślinnego – tj. zboża, owoce, warzywa (głównie liściaste – m.in. różne odmiany sałaty, szpinaku, portulaki pospolitej), rośliny strączkowe, orzechy oraz nasiona. Podstawowym źródłem tłuszczu w tej diecie jest z kolei oliwa z oliwek, która spożywana jest codziennie do różnych potraw i w kulinariach zastępuje często masło lub margarynę. Produkty mleczne spożywane są natomiast w postaci serów i jogurtów. W umiarkowanej, średniej ilości zjada się także jaja, mięso drobiowe, owoce morza oraz ryby. Rzadziej w diecie śródziemnomorskiej występuje w diecie mięso czerwone. W ograniczonym zakresie pije się również alkohol, głównie czerwone wino – i to tylko do posiłków. Nieodłącznym składnikiem tej diety są także czosneki cebula oraz śródziemnomorskie przyprawy – oregano, mięta i rozmaryn.
Dieta ubogoenergetyczna
Dieta powinna być ubogoenergetyczna, a jednocześnie zrównoważona pod względem zawartości składników odżywczych. Wartość diety ubogoenergetycznej waha się w granicach 1000 – 1500kcal; nie powinna być mniejsza od 1000 kcal. W diecie ubogoenergetycznej największym ograniczeniom podlegają tłuszcze. Pokrywają one 25 % wartości kalorycznej diety. Zaleca się nie więcej niż 40 g tłuszczu na dobę, z czego 25 – 30 g to tłuszcz niewidoczny, pochodzący z produktów białkowych. W diecie tej powinno być więcej surówek, sałatek, warzyw gotowanych. Warzyw i owoców zaleca się około 750g/dobę. Produkty te, oprócz błonnika pokarmowego, dostarczają cenne witaminy rozpuszczalne w wodzie (z grupy B i C). Zaleca się od 4 do 5 małych posiłków spożywanych regularnie. Nie należy dojadać między posiłkami. W diecie ubogoenergetycznej ważny jest nie tylko dobór produktów, ich ilość, lecz także sposób przygotowywania posiłków. Potrawy należy przyrządzać metodą gotowania w małej ilości wody lub na parze, w szybkowarach, w naczyniach przystosowanych do gotowania bez wody. Mogą też być duszone bez dodatku tłuszczu lub pieczone w folii, pergaminie, na ruszcie, rożnie, w garnkach kamionkowych. Zalecenia : w redukcji masy ciała; u osób z otyłością i nadwagą.
Dieta wysokobiałkowa
Zwana inaczej dietą wysokoproteinową, polega na spożywaniu większej niż zazwyczaj ilości białka przy jednoczesnym ograniczeniu tłuszczów. Jedzenie dużej dawki białka sprawia, że nie wszystkie kalorie, które dostarczamy do naszych organizmów zamieniają się w tłuszcz. W jadłospisie osoby, która chciałaby przestrzegać diety z dużą ilością białka powinny znaleźć się mięso z kurczaka i indyka, chuda wołowina, tuńczyk, łosoś, żółty ser, jogurty, mleko oraz jaja. Należy pamiętać by nie jeść produktów wysokotłuszczowych – również mięs oraz nabiału. I przede wszystkim zapomnieć o węglowodanach. Ponadto przygotowując posiłki należy pamiętać o tym, by ich nie smażyć, a zamiast tego gotować, piec czy grillować. Organizm, który otrzymuje znaczną dawkę białka wyraźnie wzmacnia mięśnie. Dzięki temu sylwetka prezentuje się znacznie lepiej, a zbudowanie widocznych mięśni staje się prostsze. Dlatego też po tę dietę chętnie sięgają bywalcy siłowni, którzy chcą pochwalić się niemalże atletyczną, rozbudowaną posturą i dużą siłą. Mimo kilku zalet, o których wspomnieliśmy w powyższym akapicie każda osoba, która planuje przejść na dietę wysokoproteinową musi zdawać sobie sprawę z jednej bardzo ważnej rzeczy. Ta dieta może obciążać nerki, dlatego jest kategorycznie zabroniona osobom, mającym problem z tym narządem.
Dieta niskobiałkowa
Osoba na diecie niskobiałkowej powinna pamiętać o ograniczeniu takich produktów jak: mleko i przetwory mleczne, jaja, mięso, wędliny, ryby. Do produktów z najniższą zawartością białka należą owoce i warzywa (z wyjątkiem warzyw strączkowych) oraz wybrane produkty zbożowe np. skrobia pszenna lub ziemniaczana. Dieta niskobiałkowa jest to dieta lecznicza. Stosuje się ją głównie w schorzeniach nerek i wątroby. Jednakże bywa również wykorzystywana w leczeniu chorób metabolicznych jak fenyloketonuria, czy innych z zaburzeniami przemiany aminokwasów lub białek. Powinna być także stosowana w schorzeniach trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Jej celem jest zapobieganie wytwarzaniu się w organizmie szkodliwych produktów przemiany białek. Charakterystyka diety niskobiałkowej sprowadza się do jednej prostej zasady – należy ograniczyć białko w diecie do możliwie najniższego, tolerowanego przez organizm poziomu. Zaleca się, aby spożycie białka w ciągu doby nie przekraczało 40-50 g tj. 0,6-0,7 g/kg masy ciała. Białko dostarczane wraz z dietą musi być pełnowartościowe, czyli pochodzenia zwierzęcego (mięso, wędliny, mleko, sery) i powinno stanowić 75% ogólnej ilości spożywanych w ciągu dnia protein. Zalecenia : w zapobieganiu nadmiernemu wytwarzaniu toksycznych dla organizmu produktów przemiany materii; ochronie zmienionych chorobowo narządów – wątroby, nerek; utrzymaniu możliwie dobrego stanu odżywiania pacjenta
Omówimy wszystkie aspekty Twojego planu dietetycznego oraz dobierzemy taki plan, który nie będzie dopasowany do Twoich potrzeb.
Kliknij w wybraną usługę poniżej i sprawdź szczegóły oferty na dany zabieg.